Sladenie je ľuďom prirodzené, dôležitá je ale forma.

Dalo by sa povedať že sme akoby naprogramovaní milovať cukor. Čo tak ale nahradiť bežný cukor alternatívnym prírodným sladidlom?
Panela - sladidlo príiodny cukor

Pre našich dávnych predkov bola vysoká energetická hodnota cukru záchranou v mnohých situáciách s nedostatkom potravy. Keďže o ňu museli konkurovať ešte aj s vtáctvom, zvieratami a hmyzom, odmenou pre nich boli často sladké bobule, ovocie či med. Sladké jedlá pomohli ľudskému pokoleniu prežiť a vyvíjať sa. Avšak po tisíce rokov bol náš príjem cukrov regulovaný sezónnou dostupnosťou a taktiež formou v ktorej bol konzumovaný. V minulosti bol spočiatku cukor luxusným artiklom a bežní ľudia sladiaci v tých časoch medom, mali k cukru veľmi obmedzený, až žiadny prístup. Cukor sa stal bežnou komoditou v Európe až v polovici 19. storočia. A v súčasnosti patrí k základným potravinárskym tovarom

Z chemického hľadiska možno cukor označiť za čistú sacharózu, ktorá je zložená z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Cukor sa vyrába v špecializovaných fabrikách, cukrovaroch, a to z dvoch zdrojov: cukrovej trstiny čo je bylina, z ktorej procesom spracovania vzniká trstinový cukor; alebo cukrovej repy, ktorá je plodinou a z nej vzniká cukor repný.

Dnes už vieme o cukre vskutku veľa.

Poznáme jeho klady, bojujeme s jeho zápormi. Vieme, že nás nakopne. Ale ľahko sa z nás môžu stať aj “cukrovo závislí”. Prišlo sa aj na to, že z cukru môže byť palivo a tiež, že psy ho rozoznajú, no mačky nie. Existuje skutočne veľa výskumov a stále nových zistení, ktoré opätovne vyvracajú tie predošlé. Jedno je však dávno isté a nemenné – bez sladkej chuti cukru si to už (nielen) v kuchyni vieme len sotva predstaviť.

Presne preto odporúčame zvoliť zdravšiu alternatívu, ktorú nájdete u nás.

Panela sa získava z cukrovej trstiny. Trstina je mohutná tráva dorastajúca do výšky až šiestich metrov. Vnútri jej stebiel sa nachádza dreň so šťavou s obsahom cukrov. Po vylisovaní sa zo šťavy zahrievaním nechá odpariť voda a zvyšná hmota sa následne drví do jemnej podoby. Tým, že výroba prebieha bez neprirodzených chemických zásahov, si sladidlo zachováva benefity cukrovej trstiny. Najvyšší podiel panely zastáva sacharóza. Ďalej obsahuje v malej miere glukózu a fruktózu. Nájdeme v nej stopové prvky vitamínov A, C, D, E a vitamíny skupiny B a z minerálnych látok sú to stopové množstvá vápnika, železa, draslíka, fosforu a horčíka.

V našej ponuke nájdete Panelu – Mesa Baja, ale taktiež napríklad aj produkty s jej obsahom – čokolády a iné sladkosti značky Juan Choconat.

Nie, za 90 centov to nebude BIO ani EKO

Dbáme na kvalitu našich výrobkov, odráža sa to aj na ich cene. Vzhľadom na jednoduchšiu úroveň procesu spracovania surovín je uhlíková stopa pri výrobe sladidla Panela minimálna v porovnaní s procesom výroby cukru. Taktiež sa Panela značky Mesa Baja vyznačuje minimálnym používaním druhotných surovín. Vďaka tomu si Panela dokáže udržať jej špecifickú chuť.

Keďže ide o organický produkt, pri výrobe sa zaručuje zachovávanie a prispievanie k zdraviu agrosystémov, biologickej diverzity, biologickým cyklom či biologickej aktivite pôdy. Dôležitou vecou je pre nás aj spolupráca s malými kolumbíjskymi farmármi. Tí sa jej pestovaniu venujú celé svoje životy. Celé rodiny sa spájajú, aby pomohli vypestovať a spracovať Panelu značky Mesa Baja a odprezentovať tak svoj región po celom svete.

Kedy je závislosť prospešná?

Treba si pripomenúť, že existujú dva druhy závislostí: jedna od nejakej látky a druhá bez nej, ako je závislosť od videohier, kompulzívne nakupovanie a podobne. V oboch prípadoch ide však o to, že človek stratí kontrolu sám nad sebou.

No ak sa na to pozrieme z hľadiska určitej “rutiny”, nemusí to byť závislosť v zlom zmysle.

Človek by sa mal cez deň trochu zastaviť, spraviť si chvíľku pre seba, vychutnať si lahodnú šálku kávy. A ak si popritom zalahodí aj na kúsku našej čokolády, obohatenej o Panelu, môže to mať na organizmus a minimálne na jeho psychiku aj prospešný vplyv. Čiže ako sa vraví, všetko s mierou :).

Pripravujeme pre Vás nový a ešte lepší

GUAU zážitok!

Ďakujeme za Vašu priazeň.

Náš e-shop bude opäť online od 1. mája 2021!

Ak máte už teraz otázky, pripomienky
alebo záujem o objednávky, neváhajte a kontaktujte nás.